Børnebøger til iPad

Interaktive historier

2 eksempler på interaktive børnebøger

Farverige illustrationer kan bringes mere eller mindre til live igennem de digitale medier. iPad’en er et af disse digitale medier der rummer muligheden for at opleve lyd, billeder og animation.

Een af mulighederne er at man som i en almindelig bog kan bladre frem og tilbage, enten ved at klikke eller ved at swipe. Det er ligeledes muligt at springe i historien, og på den måde selv bestemme hvordan oplevelsen skal bygges op.

Muligheden for at integrere baggrundsmusik og effektlyde er ligeledes en af de ting der kan være med til at gøre den interaktive læseoplevelse sjov, og med en mulig større, og i hvert fald, anderledes oplevelse.

Programmeringen i bøgerne rummer ligeledes mulighed for at lave mindre former for gamification eller gåder, der kan udfordre og inspirere til yderligere engagement i historierne.

Her er nogle eksempler på børnebøger til iPad, der hver især er opbygget på forskellig vis, og med mere eller mindre interaktive elementer.

Ræv og Bjørn i Parken.

Første eksempel er børnebogen “Ræv og Bjørn i Parken“.

Parken set fra oven. Børnebog til iPad.

I denne bog kan barnet gå en interaktiv tur i parken med Ræv og Bjørn. Det første man som læser introduceres for er et kort over parken.

Kort over parken i børnebogen Bjørn og Ræv i Parken.

Når man ser på kortet på iPad’en eller iPhonen, ser man kun et udsnit af parken. Herfra kan man ved at trække på kortet følge stien rundt. På denne måde vælger man selv hvilken vej man vil gå, og hermed hvilken vej man oplever historien. På stien, og rundt omkring i parken, skal man opsamle/klikke på nogle ikoner af bøger som åbner en side med en illustration af hvad Ræv og Bjørn oplever på dette sted i parken.

Ikon af bog i børnebogen Bjørn og Ræv i Parken.

Ræv og Bjørn oplever mange spændende ting. Blandt andet finder de en meteor i parken.

Ræv og Bjørn finder en meteor i børnebogen Ræv og Bjørn i Parken.

Ræv og Bjørn i Parken kan downloades på App Store.

Download børnebogen Ræv og Bjørn i Parken på App Store.

 

Byggepladsen – leg og lær.

Det andet eksempel på en interaktiv børnebog, er “Byggepladsen – leg og lær

Billede af byggepladsen fra interaktiv børnebog

I denne interaktive oplevelse kan børnene lære om byggepladsen og de store køretøjer der bruges her.

På samme måde som i “Ræv og Bjørn i Parken“, præsenteres brugeren af app’en for et udsnit af byggepladsen. Barnet kan så trække og zoom for at udforske byggepladsen. Når barnet klikker på et af køretøjerne kommer man til en side med det pågældende køretøj.

Gravko fra børnebogen Byggepladsen - leg og lær

På denne side kan man ved hjælp af to styrestænger køre med køretøjet frem og tilbage, imellem et rødt og et grønt flag.

Dette giver barnet en oplevelse af at styre det store køretøj. For at forstærke oplevelsen afspilles der en motorlyd når køretøjet bevæger sig. En enkel oplevelse, som dog er ganske sjov.

Tilbage på byggepladsen kan der vælges et nyt køretøj eller barnet kan samle mønter, som giver et point når der klikkes på dem.

Byggepladsen – leg og lær kan downloades på App Store.